Najlepsze soki są wyciskane na świeżo z owoców lub warzyw. Trudno to jednak robić ręcznie. Dawniej popularnym urządzeniem do wyciskania soków były sokowirówki. Niestety, mają one wady. Pracują zbyt szybko i za bardzo rozdrabniają sok, co sprzyja jego utlenieniu - a więc utracie cennych witamin. Ich ciepło może zniszczyć zawarte w soku równie cenne enzymy. Dlatego zaleca się korzystanie z wyciskarek, zamiast sokowirówek.
Najlepsza wyciskarka
Zdecydowanie najlepszą na rynku wyciskarką jest model B6000 firmy Kuvings. Wyciskarka ta posiada najmocniejszy w swojej klasie silnik i opatentowaną prasę ślimakową do wyciskania soku. Dzięki mocnemu silnikowi może pracować na wolnych obrotach, a zatem cicho. To jednak nie jedyna zaleta modelu firmy Kuvings. Wyciskarka ta, jako jedyna w świecie, wyciska całe, niepokrojone owoce lub warzywa. Jest potężna i wygodna, produkuje sok wysokiej jakości, który dłużej zachowuje swoje cenne właściwości. Nie ma lepszej wyciskarki do kuchni niż Kuvings B6000.