Wyposażenie każdej kuchni powinny stanowić różnego rodzaju noże, przystosowane do krojenia ściśle określonych grup produktów. Nóż do krojenia pieczywa prezentuje się zupełnie inaczej niż nóż do mięsa. Intensywne użytkowanie noży kuchennych z biegiem czasu prowadzi do ich stępienia. Najczęściej problem pojawia się wówczas, gdy nóż jest używany do krojenia szczególnie twardych materiałów i produktów spożywczych. Tępy nóż najczęściej nie nadaje się do użytku. Korzystanie z takiego sprzętu znacznie utrudnia wykonywanie podstawowych prac kuchennych oraz spowalnia przygotowanie posiłku. Rozwiązaniem w takiej sytuacji może być profesjonalna ostrzałka do noży. Użycie takiej ostrzałki jest bardzo proste. Nowoczesna ostrzałka do noży sprawia, że krojenie na nowo staje się przyjemnością. Noże, które zostały poddane działaniu ostrzałki, na długo zachowują ostrość i z powodzeniem tną nawet najtwardsze produkty.